قله پهنه سار به ارتفاع 3,375 متر در منطقه البرز مرکزی و در شمال غرب تهران واقع میباشد. به این قله “پهنه حصار” ، “پهن حصار” و “پشته بند” هم گفته میشود و نام رسمی آن در برخی منابع و سایتها “گندم چال” میباشد. پهنه سار از شرق به دره و روستای سنگان، از غرب به روستای خور و از جنوب به روستای واریش منتهی میشود.
چرا باید به قله کوه پهنه حصار صعود کرد؟
– یکی از محبوب ترین کوههای شمال غرب تهران برای کوهنوردان، صعود به قله پهنه حصار با حدود ۳۳۷۰ متر ارتفاع است.
– قله پهنه حصار دارای مسیرهای صعود متنوعی از سمت روستاهای واریش و سنگان در استان تهران و روستاهای خور یا کندور در استان البرز است و می توان با برنامه ریزی های مختلفی به آن صعود کرد
– آبشار معروف سنگان در دامنه های شرقی و آبشار معروف خور در دامنه های غربی کوه پهنه حصار و در مسیر صعود آن قرار دارند و به خصوص در زمستان یخ می زنند و صحنه های بدیعی را پدید می آورند.
– مقبره کوچک امامزاده بی بی زرین قمر با فضایی معنوی و ساده در نزدیکی قله پهنه حصار قرار دارد.
کوه پهنه حصار کجاست؟
کوه پهنه حصار به سبب مسیرهای متنوع و جاذبه های خاصش یکی از معروف ترین و محبوب ترین کوههای شمال غربی تهران است و با وجود اینکه علاوه بر تهران از طریق روستاهای کرج نیز صعود می شود اما مسیر روستای سنگان در استان تهران متداول تر از سایر مسیرها است.
ارتفاع قله پهنه حصار از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟
قله کوه پهنه حصار ۳۴۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بر حسب مسیری که برای صعود انتخاب می کنید باید بین ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ متر از مبدا ارتفاع بگیرید.
مسیرهای صعود به قله پهنه حصار کدام هستند؟
کوه پهنه حصار چندین مسیر صعود دارد. مبدا مسیر آبشار سنگان در بالادست روستای سنگان حدود ۲۲۵۰ متر ارتفاع دارد و متداول ترین مسیر صعود به قله پهنه حصار است. مبدا مسیر صعود از روستای خور حدود ۲۴۰۰ متر ارتفاع دارد و ساده ترین مسیر صعود به قله پهنه حصار محسوب می شود بخصوص که دارای جاده خاکی تا ارتفاع ۲۸۰۰ نیز می باشد و حتی می توان در فصول گرم سال، صعود ساده تری نیز داشت. مسیرهای صعود از جبهه جنوبی شامل مسیر صعود از روستای واریش و مسیر صعود از روستای کندور از توابع کرج با نزدیک به ۱۴ کیلومتر طول، مسیرهای سخت تری هستند زیرا علاوه بر حدود ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ متر افزایش ارتفاع ناچارید از قله چشمه شاهی یا دامنه آن نیز عبور کنید بنابراین معمولا یک شبمانی در میانه مسیر منطقی تر است.
محبوبیت صعود به قله پهنه حصار در چیست؟
کوه پهنه حصار، کوهی با طبیعت بکر اما نزدیک به تهران است. جاذبه های مهمی چون آبشار سنگان، آبشار خور، پیست اسکی خور و طبیعت روستای واریش در دامنه ها، بر محبوبیت و جذابیت کوه پهنه حصار افزوده است.
بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های کوه پهنه حصار و اطراف آن کجاست؟
آبشار سنگان، آبشار خور، پیست اسکی خور و مجسمه های سنگی روستای واریش، امامزاده بی بی زرین قمر و دشت پهنه حصار
درجه سختی صعود به قله پهنه حصار چقدر است؟
کوه پهنه حصار را از مسیرهای مختلف و متنوعی می توان صعود کرد و وجود جاده های خاکی و آفرود در امتداد برخی از این مسیرها امکان صعود را باز هم ساده تر می کند. بنابراین درجه سختی برنامه متوسط تا سخت و مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از ۵ کیلومتر تا ۲۸ کیلومتر در مسیرهای ناهموار طبیعت مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.
فاصله تهران تا مبدا صعود قله پهنه حصار در مسیرهای مختلف با ماشین چقدر است؟
فاصله زمانی تهران تا روستای سنگان با ماشین سواری و از طریق جاده آسفالت حدود نیم ساعت است. برای این مسیر تقریبا ۱۷ کیلومتر را باید طی کنید. از سنگان تا مبدا مسیر پیاده روی و صعود کوه پهنه حصار بر حسب شرایط وسیله نقلیه شما باید ۵ تا ۷ کیلومتر جاده خاکی را طی کنید که زمانی بین ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت بر حسب سرعت نیاز دارد.
فاصله زمانی تهران تا روستای واریش با ماشین سواری و از طریق جاده آسفالت کمتر از ۴۰ دقیقه است. برای این مسیر تقریبا ۲۵ کیلومتر را باید طی کنید. می توانید از واریش صعود خود را شروع کنید و یا اینکه ۲.۵ کیلومتر جاده خاکی را تا سد واریش و مبدا مسیر پیاده روی و صعود کوه پهنه حصار طی نمایید که زمانی حدود ۱۵ دقیقه بر حسب سرعت نیاز دارد.
فاصله زمانی تهران تا روستای خور و پیست اسکی خور با ماشین سواری و از طریق جاده آسفالت حدود ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه است. برای این مسیر تقریبا ۶۵ کیلومتر را باید طی کنید. می توانید از خور صعود خود را شروع کنید و یا اینکه ۳ تا ۴ کیلومتر جاده خاکی را تا ارتفاعات بالاتر و ابتدای مسیر پیاده روی و صعود کوه پهنه حصار طی نمایید که زمانی کمتر از نیم ساعت بر حسب سرعت نیاز دارد.
فاصله زمانی کرج تا مبدا مسیر پیاده روی و صعود کوه پهنه حصار در انتهای روستای کندور نیز با ماشین سواری و از طریق جاده آسفالت کمتر از یک ساعت است. برای این مسیر بیش از ۵۰ کیلومتر را باید طی کنید. می توانید از کندور صعود خود را شروع کنید و یا اینکه ۲.۵ کیلومتر جاده خاکی را تا کنار سد در ارتفاعات بالاتر و ابتدای مسیر پیاده روی و صعود کوه پهنه حصار طی نمایید که زمانی حدود ۱۵ دقیقه بر حسب سرعت نیاز دارد.
مسیر جاده دسترسی و راههای رفتن به کوه پهنه حصار چطور است؟
با وجود عبور آزاد راه تهران شمال از نزدیکی روستای سنگان، تنها راه رفتن به روستای سنگان از تهران، مسیر مستقیم و جاده آسفالتی است که از بلوار کوهسار در ابتدای جاده سولقان شروع شده و بعد از سه راهی امامزاده داوود به روستای سنگان می رسد.
تنها راه رفتن به روستای واریش از تهران، مسیر مستقیم و جاده آسفالتی است که از انتهای بزرگراه شهید همت در شمال غربی تهران شروع شده و به روستای وردیج و در نهایت به روستای واریش می رسد.
بهترین راه رفتن به روستای خور از تهران، عبور از کرج و سپس طی نمودن مسیر مستقیم و جاده آسفالتی است که از میانه جاده کرج به چالوس شروع شده و به روستای خور می رسد.
بهترین و تنها راه رفتن به روستای خور از تهران نیز عبور از کرج و سپس طی نمودن مسیر مستقیم و جاده آسفالتی است که از ابتدای جاده کرج به چالوس جدا شده و به روستای کندور می رسد.
بهترین زمان و فصل صعود به قله پهنه حصار چه موقع است؟
آب و هوای پهنه حصار در فصول بهار، پاییز و تابستان برای صعود عالی است. پهنه حصار معمولا زمستانی سرد و پر برف دارد به طوری که آبشارهای خور و سنگان در دامنه آن یخ می بندند. با وجودی که مناظر سپید کوهستان و دیدن آبشارهای یخ زده، صعود زمستانه به پهنه حصار را نیز جذاب می سازد اما هوای سرد و شرایط سختی را باید تحمل کنید. صعود پهنه حصار در اوایل بهار ترکیبی از مناظر زیبای کوهستان و دمای خوب است. در مجموع از اواخر فروردین تا اوایل پاییز صعود به قله پهنه حصار دلچسب است اما نیمه دوم بهار متعادل ترین دما وجود دارد ضمن اینکه در بهار چشمه ها در بهترین شرایط خود هستند و اگر قصد صعود دو روزه و شبمانی در مسیر را داشته باشید بهترین زمان می باشد. برای صعود تابستانه به پهنه حصار صبح زود برنامه را شروع کنید تا وقتی هوا گرم تر می شود به ارتفاعات رسیده باشید.
بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله پهنه حصار کجاست؟
خوشبختانه کوه پهنه حصار بسیار به تهران نزدیک است و معمولا برای صعود نیازی به اقامت شبانه وجود ندارد اما برای محل اقامت، امکان چادر زدن و کمپینگ در دره های سرسبز روستاهای شروع مسیر شامل سنگان، کندور، واریش و خور در فصول گرم و معتدل وجود دارد.
امکان کرایه سوئیت و خانه محلی در روستای خور و مجموعه پیست اسکی خور بصورت محدود وجود دارد زیرا پیست اسکی خور، گردشگران زیادی را به سمت روستای خور روانه می کند اما سایر روستاها فاقد این امکانات هستند.
دشت پهنه حصار در میانه مسیرهای جنوبی و مابین قله های پهنه حصار و چشمه شاهی نیز دارای چشمه های مناسب و مکان های صاف برای چادر زدن است. امامزاده بی بی زرین قمر نیز در نزدیکی همین محل قرار دارد و می تواند مانند یک پناهگاه کوهستانی مورد استفاده قرار گیرد.
وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله پهنه حصار چیست؟
کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی یا طبیعت گردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم برای فصول سرد ، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی ، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای پیمایش در طبیعت مانند باتوم
در صعود به قله پهنه حصار چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟
جاده امامزاده داوود – رودخانه کن و باغات و تفرجگاههای آن – روستای سولقان – روستای سنگان – روستای باغ دره – امامزاده علا الدین – امامزاده قاسم – آبشار امامزاده قاسم – رودخانه سنگان – مسیر پیاده روی آبشار سنگان – آبشار سنگان – مسیر صعود قله پهنه حصار از سنگان – قله پهنه حصار – شهر کرج – روستای خور – پیست اسکی خور – مسیر صعود قله پهنه حصار از خور – آبشار خور – چشمه های دره خور – دشت پهنه حصار و چشمه های آن – امامزاده بی بی زرین قمر – قله چشمه شاهی – مسیر صعود قله پهنه حصار از کندور – آبشار کندور – روستای کندور – امامزاده عبدالله و طاهر – روستای وردیج – روستای واریش – مسیر صعود قله پهنه حصار از واریش – دره سرسبز واریش – سد واریش – مجسمه های سنگی وردیج – چشمه ازگیلک
بهترین برنامه صعود به قله پهنه حصار چند روزه است؟
یک روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله کوه پهنه حصار صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه یک روزه است اما برای فرصت یک و نیم روزه یا دو روزه نیز انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.
بهترین برنامه ریزی صعود به قله پهنه حصار بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟
بهترین راه برای صعود یک روزه به قله کوه پهنه حصار، صعود از مسیرهای شمالی شامل مسیر سنگان و مسیر خور است. مسیر سنگان تقریبا ۷ کیلومتر طی مسیر تا قله و حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ متر صعود نیاز دارد. لزوم دست به سنگ در بخشی از مسیر، باعث می شود این مسیر نیز چالشهای خود را داشته باشد. مسیر خور، مسیر بسیار ساده تری است و تنها ۱۰۰۰ متر افزایش ارتفاع نیاز دارد. اگر از جاده خاکی و آفرود هم استفاده کنید حتی امکان صعود نیم روزه سرعتی نیز وجود دارد زیرا بر حسب میزان پیشروی در جاده خاکی بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ متر صعود نیاز دارید.
بر حسب مسیری که انتخاب می کنید و توان نفرات بین ۳ تا ۵ ساعت برای صعود و ۲ تا ۳.۵ ساعت برای فرود از قله پهنه حصار زمان احتیاج دارید.
برای صعود یک و نیم روزه به قله کوه پهنه حصار می توانید از مسیرهای جنوبی شامل کندور یا واریش استفاده کنید. این مسیرها طولانی تر هستند اما مبدا مسیر کندور ارتفاعی کمتر از نقطه شروع مسیر واریش دارد و اگر امکان استفاده از ماشین مناسب برای جاده خاکی نداشته باشید باید دست کم حدود ۱۵۰۰ متر صعود انجام دهید. بنابراین مسیر کندور، از نظر طول مسیر و میزان صعود سخت ترین مسیر صعود به قله پهنه حصار محسوب می شود. با وجود سختی بیشتر، خوشبختانه دشت پهنه حصار و چشمه هایش و امامزاده بی بی قمر مابین قله چشمه شاهی و قله پهنه حصار و در میانه مسیرهای جنوبی قرار دارند و محل مناسبی برای شبمانی و چادر زدن هستند. به همین دلیل تمام مسیرهای صعود قله پهنه حصار دارای جذابیت کافی هستند.
بر حسب مسیری که انتخاب می کنید و توان نفرات بین ۴ تا ۶ ساعت برای صعود و ۳ تا ۴.۵ ساعت برای فرود از قله پهنه حصار در مسیرهای کندور و واریش زمان احتیاج دارید.
منبع : aminmana.com