روش های جهت یابی در روز و شب

از زمانی که انسان شروع به شناخت دنیای اطرافش کرد با پدیده هایی همچون روز، شب،فصل ها و… آشنا شد تا با کمک آنها بتواند زمان درست برداشت محصول، ذخیره آذوقه، جهت یابی مسیر و… را به درستی انجام دهد.یافتن جهت های جغرافیایی در بسیاری از موارد کاربرد دارد. به طور مثال هنگامی که در جنگل، کوهستان و… راه را گم کرده ایم(هنر زنده ماندن در طبیعت) و یا حتی برای فهمیدن ساعت،جهت یابی لازم است.بهترین و دقیقترین روش برای تعیین جهت و مکان یابی، استفاده از GPS و قطب نما می باشد اما همیشه این ابزار، یا در دسترس نیست و یا احتمال خرابی آنها وجود دارد.در این مقاله از قله میخواهیم به روش های جهت یابی در روز و شب در شرایط طبیعی بدون استفاده از قطب نما اشاره ای داشته باشیم.




تمام روش های جهت یابی در شکل بالا خلاصه می شود. خورشید به خط استوا قائم و به عرضهای جغرافیایی بالاتر مایل می تابد و چون ایران در نیمکره شمالی قرار گرفته است خورشید همیشه بطور مایل و از سمت جنوب می تابد به همین دلیل هیچگاه در ایران خورشید را دقیقاً بالای سرمان نمیبینیم، خورشید از شرق طلوع و از غرب غروب می کندو هنگام ظهر سمت جنوب را نشان می دهد، هنگام صبح خورشید جهت جنوب شرق و هنگام عصر خورشید جهت جنوب غرب را نشان می دهد.
چگونه جهت یابی کنیم؟
اولین نکته ای که  باید مد نظر داشته باشید این است که روش های جهت یابی در روز و شب یا جهت یابی در قطب شمال و جنوب با یکدیگر متفاوت هستند. مطمئنا راحت ترین راه جهت یابی استفاده از قطب نما است؛ اما اگر دوست دارید یک گردشگر حرفه ای باشید آگاهی از روش های جهت یابی را در اولویت خود قرار دهید. در ادامه روش‌های مختلف جهت یابی را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم.
جهت ها:
چهار جهت اصلی عبارتند از : شمال و جنوب = مشرق و مغرب.
چهار جهت فرعی عبارتند از : شمال شرقی و جنوب شرقی= شمال غربی و جنوب غربی .
انواع جهت یابی:
در این قسمت از مقاله به بررسی انواع روش های جهت یابی خواهیم پرداخت:
۱- جهت یابی با استفاده از ساعت عقربه ای
در این روش ساعت را بصورت افقی گرفته بطوریکه عقربه ساعت شمار (عقربه کوچک) به سمت خورشید قرار بگیرد. در این حالت نیمساز عقربه ساعت شمار و عدد ۱۲ جهت جنوب را نشان می دهد.
در صورتیکه ساعت عقربه ای در دسترس نبود می توان ساعت را بصورت شماتیک روی کاغذ ترسیم کرد و مانند روش بالا عمل کرد. همچنین استفاده از این روش بصورت تجسم ساعت فرضی قابل انجام است.
این روش یکی از کارامد ترین و ساده ترین روش های جهت یابیه


۲- جهت یابی با درختان قطع شده
به دلیل تابش آفتاب از سمت جنوب به نیمکره شمالی، دوایر متحد المرکز درختان در سمت جنوب و جنوب شرق رشد بیشتری دارد. همچنین به دلیل تابش بیشتر آفتاب، پوسته درختان در جهت جنوب ضخیم تر و تیره تر بوده و معمولا دارای شاخ و برگ بیشتری هستند.




۳- جهت یابی به وسیله برف و ماسه
تابش آفتاب از سمت جنوب باعث ذوب سریع تر برف ها در دامنه جنوبی کوه می شود.
در هوای برفی، آن طرف از اجسام که برف بیشتری در آن جمع شده است شمال را نشان می دهد. این روش زمانی صحیح است که جمع شدن برف بیشتر در یک نقطه در اثر توپوگرافی (پستی ها و بلندی های سطح) زمین نباشد و تابش آفتاب از سمت جنوب باعث ذوب سریع تر برف ها در دامنه جنوبی کوه می شود.
انواع مختلف تلماسه ها در بیابان ها وجود دارند که شکل آن ها جهت باد غالب را نمایان می سازد.




۴- جهت یابی با سایه شاخص
چون خورشید از شرق طلوع و از غرب غروب می نماید  بنابراین اولین سایه اجسام همیشه در جهت غرب و سایه دوم به سمت شرق حرکت می کند. در این روش شاخصی را در زمین قرار می دهیم و انتهای سایه اول را با یک سنگ مشخص می کنیم. بعد از ۱۵ الی ۳۰ دقیقه انهای سایه دوم را نیز مشخص می نماییم. حال پای چپ خود را در سایه اول و پای راست خود را در سایه دوم قرار میدهیم در این حالت روبه رو سمت شمال است، پشت سر جنوب، سمت راست شرق و غرب سمت چپ ما هست.


۵- جهت یابی با خزه بستن سنگ ها و درخت ها
به علت تابش آفتاب کمتر خزه ها بیشتر درسمت شمالی سنگ ها و درختان تشکیل می شوند.


۶- جهت یابی با لانه مورچه ها
از روش های جهت یابی که به کماندوها آموزش داده می شود جهت یابی از روی لانه مورچه هاست.
مورچه ها هنگام حفر لانه، خاک آنرا به خارج از لانه منتقل کرده و در سمت جنوب تا جنوب غرب قرار می دهند. علت این رفتار وجود بادهای شمالی و همچنین جلوگیری از ورود آفتاب به لانه آنها عنوان شده است. لازم به ذکر است که این روش، روشی مطمئن نیست چون نوعی مورچه وجود دارد که از این الگو پیروی نمی‌کند.


۷- جهت یابی به کمک تپه های پر شیب
اگر در بیابان هستید و پوشش گیاهی وجود ندارد می توانید از آفتاب جهت یابی کنید اما اگر هوا ابری شده ( به تازگی ) و می خواهید جهت یابی کنید با پیدا کردن یک تپه پر شیب در جهت های مختلف روی خاک شیب دست بگذارید و حرارت آن را بسنجید و تمام اطراف تپه را نه به صورت پیوسته…بلکه به صورت ۱۸۰ درجه امتحان کنید ( ابتدا دست بگذارید سپس در سمت مقابل این کار را امتحان کنید ) نحوه جهت یابی به این صورت است که در تپه های پر شیب طرفی که رو به شمال است خاکش خنک تر از طرفی است که رو به جنوب است.


۸- جهت یابی به وسیله باد
بادها را بر اساس جهتی که می‌وزند، نام‌گذاری می‌کنند مانند باد شمالی از شمال. باد غالب، باد خاصی است که وزش آن طولانی‌تر بوده و در جهت خاصی می‌وزد. درجه حرارت، رطوبت و سرعت که در فصول مختلف باعث تغییر جهت باد غالب می شود. به راحتی و تنها با دانستن جهت بادهای غالب می‌توانید، چهار جهت اصلی را تشخیص دهید.
– در نواحی معتدل آب و هوایی چه در قطب شمال و چه در قطب شمال باد غالب عموما از غرب می زود.
– در نواحی گرمسیری، باد غالب بین مناطق شمال شرقی و جنوب شرقی جریان دارد.
– در نواحی استوایی، باد غالب معمولاً از سمت شرق می‌وزد.


جهت یابی در شب:
۱- جهت یابی به وسیله ستارگان
برای تعیین جهت شمال و جنوب جغرافیایی در شب طبق مراحل زیر عمل کنید.
    ابتدا صورت فلکی دب اکبر را پیدا کنید.
    به ستاره ۶ و ۷ دب اکبر یعنی ستاره های دبه و مراق دقت کنید.
    به اندازه ۵ برابر فاصله بین این دو ستاره به سمت جلو نگاه کنید.
    به ستاره جدی از دب اصغر می رسید که قطب شمال را نشان می دهد.

۲- جهت یابی به وسیله هلال ماه
یکی از متداول ترین و شاید آسان ترین روش های جهت یابی در شب استفاده از هلال ماه است. اگر سفر شما از تاریخ اول ماه  تا ۱۵ ماه باشد (نیمه اول ماه)، سمت برجستگی ماه به شما جهت غرب را نشان می دهد؛ ولی در نیمه دوم ماه یعنی از تاریخ ۱۵ تا روز آخر ماه برجستگی هلال ماه سمت شرق را به شما نشان می دهد.
اگر دو نوک (تیری) هلال ماه را بهم وصل کنیم، حرف p درست خواهد شد، هلال ماه به سمت مغرب است و اگر q درست شدهلال به سمت مشرق است.


منبع : بریم کوه


 #گنبد_نمکی_جاشک #طبیعت_ایران #جاذبه_گردشگری #بوشهر #شگفتی_طبیعت #گنبد_نمکی #گردشگری_ایران #پدیده_زمین_شناسی #طبیعت_گردی #زیبایی_طبیعت #ایران_زیبا #نمک_زار #اکوتوریسم #زمین_شناسی
گنبد نمکی جاشک: شگفتی زمین‌شناسی ایران در دل طبیعت بوشهر
در دل طبیعت زیبای ایران، گنبد نمکی جاشک به‌عنوان یکی از شگفت‌انگیزترین پدیده‌های زمین‌شناسی شناخته می‌شود. این گنبد که در استان بوشهر قرار دارد، با ساختارهای خیره‌کننده و رنگارنگ خود هر ساله گردشگران و علاقه‌مندان به طبیعت را به سوی خود جذب می‌کند. گنبد نمکی جاشک نه تنها نمایشی از قدرت و زیبایی طبیعت است، بلکه از منظر علمی نیز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گنبدهای نمکی در جهان مورد توجه قرار دارد. در این مقاله از قله، با این شاهکار طبیعی و ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن بیشتر آشنا خواهیم شد. در ادامه با قله همراه باشید.
 #خوشبختی #مادیات #رشدشخصی #شادی #زندگیپایدار #رابطه‌انسانی #سلامتروانی #تعادلزندگی #رضایت_درونی #آسایش_روانی
رازهای طلایی خوشبختی: چگونه زندگی شادتر و پربارتری بسازیم؟
خوشبختی یکی از آرزوهای مشترک همه انسان‌هاست، اما آیا تا به حال فکر کرده‌ایم که چه عواملی می‌توانند ما را به این احساس ناب نزدیک‌تر کنند؟ بسیاری از ما گمان می‌کنیم خوشبختی در رسیدن به اهداف بزرگ یا داشتن شرایط خاصی نهفته است، اما حقیقت این است که خوشبختی از مجموعه‌ای از عوامل کوچک و بزرگ در زندگی روزمره ما شکل می‌گیرد. در این مقاله از قله، به بررسی مهم‌ترین عواملی می‌پردازیم که بر خوشبختی تأثیر می‌گذارند و نشان می‌دهیم چگونه می‌توان با تغییراتی ساده، زندگی شادتری ساخت. در ادامه با قله همراه باشید.
#عضله‌سازی #بدنسازی #چربی‌های_سالم #تغذیه_ورزشی #روغن_بدنسازی #سلامتی #بدنسازان #چربی_سوزی #رژیم_غذایی #ساخت_عضله #تناسب_اندام #تغذیه_سالم #ورزش #روغن_گیاهی #چربی_مفید
راز روغن‌ها: چگونه چربی‌های سالم عضله‌سازی شما را تقویت می‌کنند؟
وقتی صحبت از عضله‌سازی و تغذیه ورزشی می‌شود، بیشتر افراد به پروتئین و کربوهیدرات فکر می‌کنند، اما نقش چربی‌ها در این فرآیند کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. چربی‌های سالم نه‌تنها منبعی ارزشمند از انرژی هستند، بلکه در تولید هورمون‌ها و بهبود عملکرد بدن نقشی کلیدی دارند. در این مقاله از قله، به بررسی چربی‌های مفید و روغن‌های مناسب برای بدنسازان خواهیم پرداخت تا بدانید چگونه می‌توانید از این منابع مغذی برای تقویت عضلات خود بهره ببرید. در ادامه با قله همراه باشید.
#هگمتانه #تاریخ_ایران #تمدن_باستان #ایرانگردی #همدان #اکباتان #باستان_شناسی #گردشگری_تاریخی #جاذبه_های_ایران #پایتخت_مادها #تپه_هگمتانه #فرهنگ_ایران #ایران_باستان #مادها #میراث_فرهنگی
"هگمتانه؛ نخستین پایتخت ایران و گنجینه‌ای از تمدن باستان"
هگمتانه، یکی از کهن‌ترین شهرهای جهان و نخستین پایتخت ایران، نمادی از عظمت تمدن مادها است. این شهر که در زبان یونانی به نام "اکباتان" شناخته می‌شد، در دل همدان امروزی جای گرفته، گنجینه‌ای از تاریخ، فرهنگ و هنر ایرانی به شمار می‌رود. بقایای تپه هگمتانه و آثار به‌جامانده از این تمدن، هر ساله میزبان علاقه‌مندان به باستان‌شناسی و گردشگری است. در این مقاله از قله به معرفی این شهر تاریخی و اهمیت آن در تاریخ ایران می‌پردازیم. در ادامه با قله همراه باشید.
#زیرانداز#طبیعت_گردی#مسافرت#کوهنوردی#تجهیزات_کمپینگ_و_کوهنوردی#تجهیزات_سفر#زیرانداز_مسافرتی#زیرانداز_سفر#زیرانداز_ضدآب
معرفی انواع زیراندازهای مناسب برای سفر و کمپینگ
زیراندازهای سفری یکی از تجهیزات ضروری برای طبیعت‌گردی و کمپینگ محسوب می‌شوند. این زیراندازها معمولا وزن کمی دارند و به‌همین‌خاطر، حمل‌و‌نقل آن‌ها آسان است. زیرانداز سفری علاوه بر اینکه فضایی راحت و تمیز جهت نشستن و استراحت مهیا می‌کنند، مانع نفوذ سرما و برخورد اجسام سخت و تیز مثل سنگ و خار گیاهان به بدن نیز می‌شود. این زیراندازها در جنس‌های مختلف مثل حصیری، فوم فشرده و پارچه‌ای به فروش می‌رسند و برخی از بهترین برندهای تولید زیرانداز شامل «کچوا»، «نیچرهایک»، «بیگ آگنس» و «کلایمیت» می‌شود. در این بخش از قله با انواع زیرانداز بیشتر آشنا شویم. در ادامه با قله همراه باشید.
سایر مقالات مفید
نظرات و پیشنهادات شما عزیزان
نام و نام خانوادگی:

عنوان نظر:

متن نظر:

کد امنیتی:

 
جهت یابی با ماه
نوشته شده توسط  ابراهیم
 
برای جهت یابی توسط هلال ماه، توی تصویر، شمال بالا و جنوب پایین و مغرب سمت راست و مشرق سمت چپ قرار گرفته!! که به نظرم اشتباه هست. چون اگر ما در راستای شمال و جنوب بایستیم، مشرق سمت راست ماست نه چپ
نصب اپلیکشن قله
خانه   درباره ما   ورود   عضویت   حریم خصوصی    قوانین و مقررات
سایت قله مرجع جامع گردشگری ایران به صورت رایگان و شبانه روزی برای همه عزیزان خدمت رسانی  می کند . ما در گروه قله بسیار خوشحال خواهیم شد تا از نظرات و پیشنهادات سازنده شما کاربران عزیز بهره مند شویم همچنین اگر امکان همکاری با سایت قله را داشته باشید می توانید با استفاده از راه های ارتباطی زیر پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید و ما را در ارایه هر چه بهتر خدمات یاری فرمایید.
آدرس ایمیل  مدیریت : [email protected]    
ایمیل تبلیغات و اسپانسری:   [email protected]

نصب اپلیکشن قله قله را دنبال کنید